Namaz kılınırken, öncelikle abdest alınır ve namazın kılınacağı yer temizlenir. Namaz nasıl kılınır sorusunun kısa cevabı ise şu şekildedir: sırayla, önce namaza niyet edilir ve sonrasında tekbir, kıyam, rükû, secde ve selâm ile namaz tamamlanır.
Namazın kılmayı öğrenirken, öncelikli olarak bilinmesi gerekenler, namaz duaları ve sureleri, namaz terimleri ve o vakit için kaç rekât namaz kılınacağıdır.
İşte her vakit için namaz rekâtları:
Yukarıdaki tablo, Sabah Namazı, Öğle Namazı, İkindi Namazı, Akşam Namazı, Yatsı Namazı için rekât sayılarını göstermektedir. Ayrıca cemaatle kılınan cuma namazının kılınışı ile ilgili detaylı bilgi edinmek isterseniz, bağlantıya tıklayabilirsiniz.
Namaz rekâtları ve sayılarının bilinmesi, namazı kılarken doğru bir şekilde uygulamak için önemlidir.
Kadınlar ve erkekler arasında namazda bazı farklılıklar vardır. Kadınlar ezan okumaz, kâmet getirmezler ve ellerini farklı bir şekilde bağlarlar. Ayrıca rükû ve secdelerde de farklı bir duruşları vardır.
Beş vakit namaz nasıl kılınır sorusunun cevabı ve vakit namazlarının kılınışı için yukarıdaki tablodan öğrenmek istediğiniz namaza tıklayabilirsiniz. Bu yazıda örnek olarak 2 rekâtlık bir namaz nasıl kılınır, bunu anlatacağız.
Aşağıdaki videolardan da namaz nasıl kılınır izleyerek öğrenebilirsinirsiz.
Namaz nasıl kılınır? Erkek
Namaz nasıl kılınır? Kadın
İki Rekâtlık Namaz Nasıl Kılınır?
Vakit namazları incelemeden önce iki rekât namaz nasıl kılınır bunu öğrenerek başlayabiliriz. 2 rekâtlık bir namazın nasıl kılındığına dair tabloyu ve adım adım tüm detaylarını aşağıda bulabilirsiniz.
1. Rekât
- Niyet edilir. Örneğin; “Niyet ettim Allah rızası için sabah namazının iki rekât sünnetini kılmaya.“
- İftitah tekbiri alınır: “Allahu Ekber.”
- Sübhaneke okunur.
- Eûzü Besmele çekilir.
- Fatiha Suresi okunur.
- Kur’an’dan bir sure okunur.
- Rükûya gidilir.
- Secdeye gidilir, doğrulunur.
- Tekrar secdeye gidilir.
2. Rekât
- Ayağa kalkılıp kıyama durulur.
- Besmele çekilir.
- Fatiha Suresi okunur.
- Kur’an’dan bir sure okunur.
- Rükûya gidilir.
- Secdeye gidilir, doğrulunur.
- Tekrar secdeye gidilir.
- Oturarak Ettehiyyatu ve Allâhumme salli, Allâhumme bârik ve Rabbenâ duaları okunur.
- Sağa ve sola selâm verilerek “Es selâmu aleyküm ve rahmet’ullah” denilerek namaz tamamlanır.
1. Niyet
Namaza başlamadan önce niyet etmek gerekir. Niyet, kalpten geçirilen bir karar ve bilinçli bir iradedir ve namazın rükünleri yani namazın içindeki farzlar arasındadır.
Namaz için kalpteki niyet muteber kabul edilse de niyetin dil ile ifade edilmesi tavsiye edilir.
Niyet şablonu aşağıdaki gibidir, boş bırakılan yerlere sırasıyla namaz vakti, rekât sayısı ve hangi namazın kılındığı getirilir:
Şablon
“Niyet ettim Allah rızası için … namazının … rekât … kılmaya.”
Örnek
“Niyet ettim Allah rızası için sabah namazının 2 rekât farzını kılmaya.”
2. İftitah Tekbiri
Namazda ikinci adım, iftitah tekbiridir. İftitah tekbiri, namazın farzları arasındadır.
İftitah tekbiri, namazın başlangıcını ve Allah’ın büyüklüğünü ifade etmek amacıyla söylenen bir tekbirdir.


Erkekler için iftitah tekbiri sırasında önce eller kulakların yanına kadar kaldırılır, sonra “Allahu Ekber” denilerek tekbir getirilir.
Kadınlar, iftitah tekbirini erkeklerin yaptığı şekilde yapmazlar, ellerini kulaklarına götürmezler, göğüs hizasında kavuşturarak “Allahu Ekber” diyerek tekbir getirirler.
Bu tekbirin ardından eller bağlanır ve namazın devamı – kıyam – için hazır hale gelinir.
3. Kıyam
Namazda üçüncü adım, kıyamdır. Kıyam, namazda ayakta durmak anlamına gelir ve namazın farzlarındandır. Kıyamda doğru duruş, baş ve sırtın düzgün tutulması gerekmektedir.


Erkekler kıyamda ellerini göbek altında sağ elleri sol ellerinin üzerine gelecek şekilde bağlarlar.
Kadınlar kıyamda ellerini göğüslerinin üzerinde sağ elleri sol ellerinin üzerine koyacak şekilde bağlarlar.
Kıyamda eller bağlandıktan sonra ilk olarak Sübhâneke duası okunur. Dua bittikten sonra Fatiha Suresi okunur ve ardından bir zammı sure okunur. Sureler okunduktan sonra tekrar “Allahu Ekber” diyerek, eller yana bırakılır ve rükûya gidilir.
Önerilen Yazı: Namazın Vacipleri
4. Rükû
Namazda dördüncü adım, rükudur. Rükû, namazda eğilme anlamına gelir. Rükûya gitmek için, önce “Allahu Ekber” diyerek eller yana bırakılır ve sonra bel öne doğru eğilir.
Rükûda iken ayakların üzerine bakılır.

Erkekler, rükûda elleri ile dizlerini tutup sırtlarını düz tutarlar ve dizleri ile dirseklerini dik tutarlar.
Kadınlar rükûda sırtlarını biraz meyilli tutarak erkeklere göre daha az eğilirler. Ellerini dizleri üzerine koyarlar, ancak parmaklarını açmazlar ve dizlerini biraz bükük tutarlar.
Eğilme esnasında 3 defa “Sübhâne Rabbiye’l-azim” denilir.
Önerilen Yazı: Namazın Sünnetleri
5. Rükudan Kalkış
Rükûdan sonra, doğrulmak için “Semi’allahu limen hamideh” diyerek kalkılır ve eller yana bırakılarak ayakta “Rabbena leke’l-hamd” denilir.


6. Secde
Namazda altıncı adım secdedir. Secdeye varmak için “Allahü Ekber” denilir ve dizler yere konur. Daha sonra eller yere konulur ve alın ile burun yere temas eder.
Secdede baş, iki elin arasında ve aynı hizada bulunur. Secdedeyken ayaklar yere sabit olmalıdır ve secde sırasında burna bakılır. Bu sırada üç defa “Sübhâne Rabbiye’l-âlâ” denilir.


Erkekler, secdede kollarını yanlarından uzak tutar ve elleri yerden kalkık olur. Dirsekler de yanlara doğru açık tutulur. Ayaklar, parmak uçları kıbleye bakacak şekilde dik olarak yerde durur.
Kadınlar ise secdede kollarını yanlarına bitişik halde tutarlar. Ayaklar da erkekler gibi parmak uçları kıbleye yönelik olarak yerde durur ve dizler hafifçe büküktür.
7. Secde Oturuşu ve İkinci Secde
“Allahü Ekber” diyerek baş secdeden kaldırıp diz üstü oturulur. Eller, uylukların üzerine konularak kucağa bakılır ve çok kısa bir süre oturulur.


Erkekler sol ayağını yere yayar ve sol ayağın üzerine oturur. Bu arada sağ ayak parmakları kıbleye yönelmiş şekilde dik tutulur.
Kadınlar her iki ayağını da yatık olarak sağ tarafa çıkarıp o şekilde otururlar.
“Allahü Ekber” diyerek ikinci defa secdeye varılır ve üç kere “Sübhâne Rabbiye’l-âlâ” denilir. Sonra tekrar ayağa kalkılır ve eller bağlanır. Ayağa kalkıldığında ilk rekât bitmiş, ikinci rekât başlamış olur.
8. İkinci Rekât ve Son Oturuş
Buraya kadar olan adımlar ikinci rekât için de tekrarlanır. İkinci rekât için, yedinci adımın ikinci secdesinden sonra ayağa kalkılmaz, oturulur.
Secdeden kalkıp oturmak için “Allahü Ekber” denilir ve eller uylukların üzerine konularak oturulur. Ettehiyyatü, Allahümme salli, Allahümme bârik ve Rabbenâ âtina duaları okunur.
9. Selâm
Namazın sonunda, önce baş sağa çevrilerek “Esselâmü aleyküm ve rahmetüllâh” denir ve selâm verilen omuza bakılır.
Daha sonra baş sola çevrilerek aynı şekilde “Esselâmü aleyküm ve rahmetüllâh” denilir ve selâm verilen omuza bakılır.


Bu şekilde iki rekâtlık namaz tamamlanmış olur. Selâm verildikten sonra tesbih çekilebilir, dua edilebilir ve tesbihat yapılabilir.
İki rekâtlık bir namaz nasıl kılınır öğrenmiş olduk. Her vaktin ayrı namaz ve rekâtlara göre kılındığını unutmamak gerekir.
Namaz kılınışı ile ilgili sıkça sorulan sorular
Namazda kadın ve erkek arasındaki farklar nelerdir?
Diyanet’e göre namazda kadınlar ve erkekler arasındaki farklar şunlardır:
Kadınlar; ezan okumaz ve kâmet getirmez, ellerini omuzları hizasında bağlar, sırtlarını rükûda düz tutmazlar, ayakları sağ tarafa yatık olarak otururlar.
Kadınlar ve erkekler neden farklı namaz kılar?
Kadınlar ve erkekler namaz kılarken farklılıklar gösterir. Bu farklılıklar bazı rivayetlere ve sahabe uygulamasına dayanmaktadır. Erkeklerin ve kadınların namaz kılmalarındaki farklılıklar, cinsiyetlerinin getirdiği bedensel farklılıklardan kaynaklanır ve bu farklılıklar dini bir gereklilik olarak kabul edilir.
Kâğıttan veya başka bir yerden okuyarak namaz kılınır mı?
Kâğıttan veya başka bir yerden okuyarak namaz kılmak caiz değildir.
İbni Âbidin, başkasından öğrenmek anlamına geldiği için Kur’an-ı Kerim’e veya kâğıda bakıp okumakla namazın bozulacağını belirtmektedir.
İmam-ı Muhammed ile imam-ı Ebu Yusuf’a göre ise mekruh olur. Ayrıca, Mushafı yerden alıp açmak amel-i kesir olduğundan, namazı bozan durumlar arasında yer alabilir.
Bu nedenle, namaz kılarken doğrudan Kur’an-ı Kerim’e veya kâğıda bakarak okumak uygun değildir.